Karamanoğlu’nun Eşrefoğlu ’yla birlikte Selçuklulara karşı kazan, dıkları bazı başarılar sebebiyle Gıyaseddin Mesut, Moğollardan yardım istemişti. İlhan Keyhatu, Anadolu’ya gelerek Karamanoğullarının yöneti- mindeki memleketleri tahrip etti ise de G ü n e r i B e y ’e rastlayamadı. K e y h a. tu, ikinci kez Anadolu’ya gelip Karamanoğluna karşı yeniden askerî harekâta girişti. Keyhatu ’nun Anadolu’dan ayrılışından sonra Güneri Bey Konya yakınlarına kadar gelerek yağma hareketlerinde bulundu (Temmuz 1292). Güneri Bey, Mart 1300’de hayata gözlerini yumdu.
Mahmut Bey
Güneri ’den sonra yerine, kardeşi Mahmut geçmiştir. Onun daha önceleri Ermenek taraflarında bulunduğu anlaşılıyor; çünkü Mayıs 1293’de Frenklerin eline geçmiş olan Alâiye’yi geri alarak orada Memlûk’lü sultanı Melik Eşref Selâheddinadına hutbe okutmuştur. Onun devri, Türkiye Selçuklularının Moğolların ellerine tam anlamıyla düştüğü zamana rastlar. Ermenek’de 1302 tarihli Ulııcami, Karaman’da İbrala köyünün kuzeyinde Mendik ve Kınık’taki Temmuz 1311 tarihli cami kitabelerine göre, bu tarihlerde, onun Karamanlı hükümdarı olduğu anlaşılıyor. Mahmut Bey, 1312’de vefat etti ve yerine oğlu Musa Bey, Karamanlı Beyi oldu. Onun büyük oğlu Musa Bey, beylik başkenti La- rende’de, öteki oğlu Yahşi Bey de Larende’ye tâbi bir emîr olarak Konya’da bulunmuşlardır.
Musa Bey
Babasının ölümünden sonra Burhaneddin Musa Bey, Larende’de Karamanlı Beyi oldu; kardeşi Yahşi Bey ise Konya’da emîr olarak bulunuyordu. Sultan Gıyaseddin Mesut ’un Kayseri’ de ölümü üzerine, Türkiye Selçuklu Devleti sona erince Karamanoğlu Mahmut Bey, derhal Konya’ya hâkim oldu. Fakat İlhanlı Beylerbeyi emîr Çoban, Türkiye Selçuklu Devleti topraklarında bağımsızlık mücadeleleri yapan Anadolu beylerini yola getirmek için, kalabalık bir kuvvetle Anadolu’ya geldi ve ilk olarak Konya’yı Karamanoğullarınâan aldı (1314). Musa Bey, hükümdar olduktan sonra Larende’de bir medrese ile imâret yaptırdı. Kardeşi Bedreddin İbrahim Bey, kendisiyle mücadeleye girişerek (1318) Memlüklü sultanı Melik Nâsır adına hükümranlığını ilân etti. Çok geçmeden Memlüklü sultanı, bir kuvvet göndererek beylik başkenti La- rende’ yi Bedreddin İbrahim’e, Ermenek beyliğini de Musa Bey’e verdi (1331). Musa Bey’in 1339 yılında Ermenek Beyi bulunduğu, Tol Medresesi kitâbesinden anlaşılıyor. Musa Bey, Ermenek yönetimine getirilişinden sonra durumunu arz için Kahire’ye gitmiş, çok iyi karşılanmış, daha sonra hacca gitmiş» dönüşte Kahire ye uğramışsa da olumlu’bir sonuç elde edemeden Ermenek’e dönmüştür.