Büyüme, Olgunlaşma, Eğitim ve Yetenek: Gesell ile Thompson ve bir de Strayer olgunlaşmamın insan gelişmesinde taşıdığı önemi ölçmeğe girişmişlerdir. Bu bilginler, yaşça büyümenin yani beden ve zihin olgunlaşmanın etkisini incelemek için küçük yaşta bir özdeş ikiz çiftini kullandılar. İkizler özdeş oldukları için biri ötekine karşı ‘ kontrol” olarak kullanılabilecekti. Eğer bunlardan biri farklı bir yetiştirmeğe tâbi tutulursa bunların davranış ve yeteneklerinde görülecek her türlü farkın, her birinin geçirmiş olduğu yetişme ve eğitim tarzından ileri geldiği kabul edilebilecekti. Burada adı geçen deneylerde, olgunlaşmanın hareki yetenekler ve konuşma yeteneği üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Birinci deneyde ikizler bir yaşlarında kadardılar ve beş basamağı tırmanma yetenekleri açısından ölçüldüler, ikizlerden D, kontrol kelimesini temsil etmek üzere K olarak harflendirilen daha uzun
eğitime tâbi tutuldu. D, altı hafta merdiven tırmanmağa çalıştırıld Bu eğitime D, 46 haftalık iken başlanıp 52 haftalık olunca son ve rildi. K ise yalnız iki haftalık bir eğitime tâbi tutuldu, onun çalıştı nlması 53 haftalık iken başlayıp 55 haftalık olunca sona erdi. Eğj. tim görmeğe başladığı zaman Y’nın D’den 7 hafta daha büyük olduğuna dikkati çekmek isteriz. K, dört hafta daha az eğitim görmüş oluyordu, fakat bu eğitimin sona erdiği anda, ötekinin yetiştirmesinin sona erdiği zamana göre 3 hafta daha büyüktü. D*nin gördüğü eğitim daha uzun sürmüştü, fakat gördüğü eğitim sırasında K, D den daha büyüktü. Araştırıcılar daha küçük yaşta daha uzun süre ile yapılan eğitimin, daha büyük yaşta fakat daha az süreyle yapılan eğitime göre merdiven çıkmak için gerekli olan çeşitten bir hareki yetenekte daha çok artış meydana getirip getirmediğini ortaya çıkarmak istiyorlardı.
Sonuçlar eğitim zamanında daha büyük yaşta oluşun uzun süren eğitimin avantajlarından daha ağır bastığını gösterdi. Gesell ile Thopmson aldıkları sonuçlan şöyle özetlemişlerdir.
“D, 7 hafta daha önce başlayıp öteki eşin üç kat daha uzun süren bir eğitimden geçmiş olmasına rağmen K Din 55 haftalık iken merdiven tırmanışı, D nin 52 haftalık olduğu sırada gösterdiği tırmanıştan çok daha üstündü. Bu üstünlüğün sebebi, 3 hafta daha büyük oluşun sağladığı olgunluk avantajından olsa gerek.